Αυγούστου 01, 2008

Κρέμες και κρέμες... ημέρας και λιακάδας

Όλες έχετε ακούσει ότι καθημερινά πρέπει να φορούμε αντιηλιακή κρέμα (και το χειμώνα!) για να προστατεύουμε το δέρμα μας από τις επιθέσεις των ακτίνων του ήλιου, ιδιαίτερα από τις φοβερά γηραντικές UVA (οι UVB είναι αυτές που μας καίνε/μαυρίζουν). Αν μάλιστα χρησιμοποιούμε και κρέμες με συστατικά που κάνουν απολέπιση όπως οξέα φρούτων (AHA) ή ρετινόλη/βιταμίνη Α, τότε επιβάλλεται δια ροπάλου. Όλα καλά ως εδώ, θα μου πείτε, να το κάνω.
Έχετε επίσης ακούσει ότι χρειάζεται το λιγότερο δείκτης SPF15 (SFP=sun protection factor). Κι αυτό να το φροντίσω, συμφωνείτε. Πάτε λοιπόν στο κατάστημα και κοιτάτε τα ράφια και σχεδόν όλες οι κρέμες τη σήμερον ημέρα έχουν κοτσάρει κι έναν δείκτη SPF15 να'χουν να πορεύονται. Επειδή όμως η αλήθεια στα συστατικά κρύβεται κι όχι στις ταμπέλες, σαν έτερος Ευαγγελάτος κι εμείς -ακούραστοι κυνηγοί του κοινωνικού δίκιου, σου λέει- το έχουμε ψάξει το θέμα και διαπιστώσαμε τα εξής:

1)Ο δείκτης είναι μεν τόσο όσο λέει, αλλά το/τα αντιηλιακό/α συστατικό/α στη φόρμουλα δεν παρέχουν φωτοσταθερή προστασία. Τι σημαίνει αυτο? Ότι η ίδια η ακτινοβολία "σπάει" την ηλιοπροστασία που παρέχουν και τα αποσταθεροποιεί το πολύ σε 2 περίπου ώρες, αφήνοντας το δέρμα έκτοτε εκτεθειμένο. Θα πρέπει δηλαδή να ανανεώνεται η κρέμα στο δίωρο πάνω! Πόσες από σας κουβαλάτε την κρέμα σας παντού κι αν υποθέσουμε πως το κάνετε, πως δεν χαλάει από την ζέστη μέσα στην τσάντα? (ιδιαίτερα στη ζεστή Ελλάδα μας) Ε?

2)Ο δείκτης είναι μεν τόσο όσο λέει, αλλά αυτό ανταποκρίνεται στην προστασία UVB μόνο. Τρύπα στο νερό δηλαδή! Γιατί στην πόλη καθημερινά αποκλείεται να καείς από τον λίγο ήλιο που σε βλέπει πίνοντας καφέ, αυτό που σε νοιάζει κυρίως είναι να μην επιβαρύνεις μελλοντικά το δέρμα ή να μην γίνονται εντονότερες οι φακίδες, κηλίδες κι άλλες δημοκρατικές δυνάμεις εις "-ιδες". Γιατί ενώ τα καθευατό αντιηλιακά έχουν αυξανόμενα ένδειξη και γιά τα δύο μήκη κύματος της ακτινοβολίας με σαφή ένδειξη* (όχι όλα, αλλά είναι σε καλό δρόμο), η κοινοτική οδηγία δεν είναι σαφής για τις κρέμες ημέρας, οπότε ο κάθε κατασκευαστής μπορεί να περιλάβει ότι θέλει στη σύνθεσή της δικής του και να διεκδικεί τον όρο "με αντιηλιακή προστασία κατά της γήρανσης".

[*Μιά και το έφερε ο λόγος, η ένδειξη γιά τις UVA είναι PPD (PPD=persistent pigment darkening) και οι δερματολόγοι συνιστούν οπωσδήποτε πάνω απο 8 γιά τον γενικό πληθυσμό και όσο το δυνατόν ψηλότερο (18, 20, 25...) για όσους χρειάζονται περαιτέρω προστασία.]

Επομένως πρέπει να φορούμε και αντιηλιακή πάνω από την κρέμα ημέρας μας? (παρεπιπτόντως, πάντα τα προΐόντα με φίλτρο μπαίνουν πάνω από το ενυδατικό που έχει απορροφηθεί, αλλιώς τα "αραιώνουμε" και δεν καλύπτουν ομοιόμορφα). Ιδανικά ναι, αλλά για βρες εσύ ένα αντιηλιακό με μεγάλο (κι άρα επαρκή) δείκτη που να μπορείς να το ανεχθείς στη μούρη καθημερινά και να στρώνει και το μακιγιάζ από πάνω. Πιό εύκολο μοιάζει να βρείς το κύπελλο του Κρούμου, παρά το κοσμητικά αποδεκτό αντιηλιακό!

Υπάρχουν βέβαια και τα φυσικά μεταλλικά στοιχεία (TiO2 διοξείδιο του τιτανίου και ZiO οξείδιο του ψευδαργύρου) που κυκλοφορούν μέσα σε κλασσικά αντιηλιακά, κρέμες και πούδρες και παρέχουν φωτοσταθερή και ικανή προστασία (αν φορεθούν βέβαια σε κάπως μεγάλη ποσότητα) και επιπλέον απαλύνουν τυχόν ερεθισμούς του δέρματος, αλλά έχουν ένα ελλάτωμα ~δίνουν μια "ασπρίλα" στην όψη που δεν είναι κι ότι πιο φυσικό.

Ακούραστα τα Φρου Φρου κι Αρώματα όμως σας βρήκαν μια νέα άφιξη που δίνει λύση ~στο επόμενο post.

pic credit: isolano/flickr

Δεν υπάρχουν σχόλια: