Αυγούστου 01, 2011

The Body Shop Amber Oud

Η The Body Shop έχει αγοραστεί από τον κολοσσό L'oreal εδώ κι αρκετά χρόνια, οπότε πώς θα μπορούσε να μείνει πίσω από τις τάσεις και την εμπορικότητα; Οud λοιπόν. "Amber Oud" to be exact. Ενώνοντας δύο μεσανατολίτικες παραδόσεις σε ένα μόνο άρωμα, που δίνει την ευωδιά του σε μια πλήρη σειρά προιόντων σώματος κι ένα αρωματικό λαδάκι, στην γνωστή παράδοση της εταιρείας (που συρρικνώθηκε πρόσφατα). Πάμε όμως να δούμε πιο αναλυτικά τι εστί αυτό το μυστήριο πάντρεμα...


Το μεν amber (που αναγράφουν ως "κεχριμπάρι" μεταφραστές με μια παρανοημένη αφοσίωση στην πιστότητα που προδίδει το περιεχόμενο) είναι ένα παραδοσιακό αρωματικό μείγμα συστατικών (κυρίως ρετσινιών και αρωματικών βάλσαμων) που χαρακτηρίζει την ανατολίτικη οικογένεια αρωμάτων. Είναι βαθύ, μάλλον βαρύ, συχνά κάπως γλυκό, με έναν τόνο μεταξύ δέρματος και βοτάνων.
Το δε oud είναι στην Μέση Ανατολή και τον Αραβικό κόσμο μια πολύτιμη ουσία που προέρχεται από την παθολογική έκκριση ενός δέντρου όταν προσβάλλεται από έναν μύκητα ~στην προσπάθειά του να απομονώσει την επίθεση του εισβολέα εκκρίει ένα κολλώδες υγρό που μυρίζει σύνθετα, με "νότες" ξηρών καρπών, πικρής μούχλας, δέρματος και κόλλας. Είναι κυριολεκτικά πανάκριβο και φυσικά περιζήτητο. Αυτό βέβαια σημαίνει ότι η "παρουσία" του σε πολλά μοντέρνα αρώματα, όπως και στο παρόν, είναι μάλλον μια illusion, βασισμένη σε συνθετικά υποκατάστατα. Κανένα ηθικό πρόβλημα, για μένα, όσο το marketing των προιόντων δεν προσπαθεί να ξεγελάσει τον καταναλωτή πουλώντας φύκια για μεταξωτές κορδέλες.

Η τιμή του The Body Shop Amber Oud Eau de Parfum είναι τέτοια που δεν διεκδικεί δάφνες πολυτιμότητας. Είναι ωστόσο μια αρκετά σεμνή προσπάθεια να παρουσιάσουν ένα μοντέρνο ανατολίτικο άρωμα με πικρούτσικο τόνο (όπως πρέπει!) που μπορεί να υιοθετηθεί από ένα σοφιστικέ κοινό που κάτι έχει πάρει το αυτί του για το oud (aloeswood/oudh/aoudh) αλλά δεν θέλει και να ξοδευτεί πολύ στον πρώτο του πειραματιστμό. Το άρωμα είναι βαθύ όσο πρέπει, οριεντάλ χωρίς να λαγγέυει υπερβολικά, κάπως αρρενωπό, με μια "επίγευση" που μένει για πολύ ώρα στο δέρμα. Την σειρά σώματος δεν την έχω δοκιμάσει ακόμα, αλλά οπωσδήποτε η διάρκεια και το βάθος τεχνικά μιλώντας δεν μπορεί να είναι ισάξια.
Συμπέρασμα: Πολύ καλή προσπάθεια από μια εταιρεία που με απογοήτευσε τελευταία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: