Απριλίου 29, 2010

Solarium ή υγεία?

Τι και αν οι δερματολόγοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, τι και αν η Αμερικανική Δερματολογική Εταιρεία και ο Αμερικανικός Ιατρικός Σύλλογος έχουν προτείνει την πλήρη απαγόρευση του, το solarium και οι stars που το έκαναν μόδα διαρκείας έχουν την δική τους λογική. Μια λογική του παραλόγου φυσικά, μιας και δεν υπάρχει πλέον αμφιβολία για το ότι αν το ερώτημα είναι "το κάνω ή δεν το κάνω, ιδού η απορία" η μόνη απάντηση με το χέρι στην καρδιά είναι "δεν το κάνω". Επειδή οι κίνδυνοι για την αύξηση μελανωμάτων και επιθετικού καρκίνου στο δέρμα και στα μάτια είναι πολλοί, επειδή πολλά μηχανήματα σε πολλά κέντρα δεν είναι εγκεκριμένα, επειδή πάνω στην τούρλα του Σαββάτου συχνά η άγνοια σπρώχνει το κοινό να ζητά να μπεί για "ψήσιμο" παραπάνω κι από την μέγιστη συνιστώμενη συχνότητα..και ποιός επιχειρηματίας θα το αρνηθεί σε καιρούς χαλεπούς?
Θα έχετε επίσης ακούσει τον ισχυρισμό ότι το τεχνητό μαύρισμα προστατεύει το δέρμα από τον ήλιο. Εν μέρει σωστή, αλλά ουχί καθ'ολοκληρίαν. Εν μέρει, γιατί η φυσική ασπίδα που διαθέτει το δέρμα όταν έχει προηγουμένως εκτεθεί σε τεχνητή ακτινοβολία δεν είναι μεγαλύτερη από αυτή που θα παρείχε ένα αντηλιακό με SPF4! Τρίχες δηλαδή, αφού το συνιστώμενο είναι τουλάχιστον 15! (κι αυτό παίζεται, θα το εξετάσουμε αναλυτικά προσεχώς)

Κι ήρθε και το τελευταίο νέο από την επιστημονική κοινότητα να μας αποτελειώσει ~το σολάριουμ είναι εθιστικό! Ναι, ναι, καλά ακούσατε, όπως το Johnnie Walker και ο τζόγος, εμπίπτει στην κατηγορία των εθιστικών συνηθειών. Όσο πιό πολύ σολάριουμ κάνεις, τόσο πιό πολύ το αποζητάς...Εμ, πες το έτσι κι αναρωτιόμουν γιατί τόσος κόσμος δεν σταματούσε στο "χρύσισμα" J Lo και προχωρούσε ολοταχώς στο πλήρες γκάγκανο, πως λέμε "το σκύλο τον μαύρο, τον ταμ ταμ ταμ"....

Και θα μου πείτε, καλά κι εγώ πρέπει να βγώ σαν το γάλα στην παραλία ή σαν να με έχουν ασβεστώσει? Όχι απαραιτήτως θα σας απαντήσω. Υπάρχουν και τα ωραιότατα και ασφαλέστατα self-tan πρόΐόντα και το τεχνητό μαύρισμα με αερογράφο που λειτουργούν σαν μακιγιάζ διαρκείας στις επιφανειακές στιβάδες της επιδερμίδας μόνο. Λίγο πιο μπελαλίδικο ίσως, αλλά χιλιάδες φορές ασφαλέστερο. Σκεφτείτε το!

Δεν υπάρχουν σχόλια: