Οκτωβρίου 10, 2009

Ψυχρό εναντίον θερμού


Συχνά γίνεται λόγος για το ποιά χρώματα μας πηγαίνουν, αν έχουμε κάποια συγκεκριμένη "χροιά" δέρματος και ατέλειωτες συγκρίσεις με διάσημες και άσημες ως προς το μακιγιάζ τους και τα χρώματα που φορούν. Μιά και οι περισσότεροι δεν έχουν προσωπικό στυλίστα να τους σουλουπώνει, ιδού ένα πολύ εξυπηρετικό πινακάκι που δείχνει με τον πιό άμεσο οπτικά τρόπο τις διαφορές ανάμεσα στους "ψυχρούς" και τους "θερμούς" τόνους της επιδερμίδας.

Ας ξεχάσουμε τις "σοφίες" των καταλόγων makeup ότι οι πιό ανοιχτόχρωμοι τύποι θεωρούνται ψυχροί ενώ οι σκουρότεροι θερμοί ~όπως είναι φανερό κάτι τέτοιο δεν ισχύει και μπορεί και το πιό σοκολατένιο δέρμα να έχει μια ψυχρή αντάυγεια, όπως επίσης δεν παίζει και τόσο σημασία το χρώμα των μαλλιών (αν και η φύση συνήθως ξέρει καλύτερα και δίνει την κατάλληλη απόχρωση που ταιριάζει στην εκάστοτε επιδερμίδα). Τι εννοούμε όμως "ψυχρό"? Μια απόχρωση που μέσα της κρύβει μπλε τόνους, άρα παρουσιάζεται πιο ροζέ/μωβ ή πορσελάνινη αν είναι πολύ ανοιχτή και λιγότερο κιτρινωπή/ροδακινί. Το ακριβώς αντίθετο ισχύει για το "θερμό"!
Στους ψυχρούς τόνους ταιριάζουν περισσότερο οι έντονες, καθαρές αποχρώσεις και τα χρώματα των πολυτίμων λίθων, το καθαρό άσπρο, το ασημί σε κοσμήματα κι αξεσουάρ και οι φλέβες τους παρουσιάζονται πιο πολύ μπλε παρά πράσινες στο εσωτερικό του καρπού. Στις θερμές επιδερμίδες (συχνά λεγόμενες και "σταρένιες" επειδή έχουν ένα κιτρινωπό τόνο και ¨λαδένιες¨στην αγγλική ~olive~ επειδή πρασινίζουν λίγο τον χειμώνα όταν το δέρμα είναι χλωμό) ταιριάζουν τα πιο γήΐνα χρώματα, αυτά της σκουριάς, τα γλυκά καφέ, το χρυσαφί και το πορτοκαλί, το εκρού και τα χρυσά κοσμήματα, ενώ οι φλέβες τους δείχνουν ξεκάθαρα πράσινες στο εσωτερικό του χεριού.
Όλα αυτά ανεξάρτητα από την ένταση του χρώματος του δέρματος ~από ανοιχτό μέχρι σκούρο. Ίσως μια πιό αξιόπιστη ένδειξη είναι το τι τόνο παίρνει το δέρμα όταν μαυρίζει φυσικά από τον ήλιο (τς τς τς, τι είπαμε για τις καταστροφικές ακτίνες?) ~τα ψυχρά δέρματα κάνουν πιό "κοκκινωπό", "ψημένο" μαύρισμα, τα θερμά πιό μπρονζέ-καφέ.

Προσοχή όμως! Υπάρχουν και κάποιοι ενδιάμεσοι τόνοι που μπερδεύουν. Οι "ουδέτεροι" τόνοι δέρματος (συνήθως ανοιχτόχρωμοι) αν και κάπως σπάνιοι συγκεντρώνουν τα θετικά και των δύο κατηγοριών με αποτέλεσμα να μπορούν να φορέσουν χρώματα και από τις δύο ομάδες, φυσικά με ελάχιστες εξαιρέσεις όπως τα πολύ κιτρινωπά πορτοκαλί (που ταιριάζουν σε πραγματικά θερμές επιδερμίδες). Οι "μπέζ" τόνοι δέρματος (συνήθως σε μεσαίας έντασης επιδερμίδες) έχουν ένα ενδιάμεσο υποτόνο που είναι επίσης προσαρμοστικός. Στις δύο αυτές περιπτώσεις λίγος πειραματισμός δείχνει ποιά κατέθυνση είναι η πιο πετυχημένη.

Κάντε κλικ στην εικόνα για να την δείτε μεγαλύτερη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: